Zuurstof is óók een erg belangrijk onderdeel voor uw vijver.
Zonder of met te weinig zuurstof zullen immers vissen en planten zich niet prettig voelen, sterker nog, koi en steur verlangen een zuurstofrijke vijver, maar vergeet ook niet om uw filter goed te beluchten. Zonder beluchting op uw filter haalt u nooit het maximale uit uw filter, bacteriën hebben zuurstof nodig om hun werk te doen.
Het zuurstofgehalte in het water moet voor vissen minimaal 5mgr/ltr en het liefst 8-10 mgr/ltr zijn. Het zuurstofgehalte in uw vijver is niet alleen afhankelijk van de zuurstofproductie en -consumptie door planten en dieren. Ook zal er zuurstof in het water terecht komen vanuit de lucht boven het water. Lucht bevat een constant percentage van ongeveer 21% zuurstof. Waar lucht in contact komt met water zal er zuurstof vanuit de lucht in het water oplossen.
De hoeveelheid zuurstof die oplost is afhankelijk van een aantal factoren: Er is tijd nodig om de zuurstof door het water te mengen totdat het in evenwicht is met de buitenlucht. De snelheid waarmee zuurstof in water oplost is groot wanneer het wateroppervlak sterk in beweging is, bijvoorbeeld door sterke stroming (beekloop) of vallend water (waterval). Bij een lage luchtdruk lost er minder zuurstof op dan bij hoge luchtdruk. Zo komt het regelmatig voor dat er bij zwaar onweer vissterfte ontstaat.
Hoe hoger de watertemperatuur, hoe minder zuurstof in het water kan oplossen, terwijl vissen bij hogere temperaturen juist meer zuurstof nodig hebben. Bij hogere temperaturen zijn vijvers met betrekking tot het zuurstofgehalte dus kwetsbaarder dan bij lagere temperaturen.
De hoeveelheid luchtzuurstof die je maximaal in één liter water kunt oplossen (verzadigingswaarde) hangt af van de temperatuur. Dit levert overdag weinig problemen op, door de grote zuurstofproductie van de nog levende algen. Door het wegvallen van de zuurstofproductie gedurende de nacht (geen zonlicht!) kan het zuurstofgehalte in algrijke wateren sterk dalen (soms zelfs tot nul), met onder meer als gevolg vissterfte. Dit verschijnsel doet zich vooral vaak voor tegen het einde van de zomer. Er kunnen dan nog veel algen aanwezig zijn (grote zuurstofconsumptie), terwijl er door het korten van de dagen minder zuurstof wordt geproduceerd (minder lang licht).
Zorg daarom dat u altijd een luchtpomp, zowel op uw vijver als ook op het filter heeft staan. Voor welke luchtpomp u kiest is een persoonlijke keuze. Ze zijn er in allerlei soorten en prijsklassen, van een kleine 15 euro tot een paar 100 euro. Een belangrijk punt voordat men tot een keuze komt is de hoeveelheid lawaai die de luchtpomp produceert. Een zwaar zoemende luchtpomp in uw tuin zal uzelf en uw buren geen goede nachtrust bezorgen…
Lees ook het artikel over de stikstofkringloop