Onderhoud / Schoonmaken

Op de agenda vandaag een bezoek aan goede bekenden. Sinds een jaar of 2/3 ligt daar in een werkelijk schitterende tuin (onderhoud door http://hooglandsgroen.nl/) een natuurlijke, gemetselde vijver. In het naast gelegen water zwemmen meerkoeten met hun jongen en zit een broedende zwaan op haar nest.

Afgelopen jaren is er veel vuil in de vijver terecht gekomen en er zwemmen wat kleine vissen en kikkers rond het waterelement in het midden van de vijver. In het kort: bruin water, nergens alg, geen filter en te weinig planten om een stikstofkringloop aan de praat te houden en teveel (zweef)vuil.

Na de koffie aan de slag met de vijverstofzuiger en er komt héél veel vuil naar boven, een paar uur later is de bodem in zicht, zijn de vissen en 2 kikkers zichtbaar en vinden we een brandende vijverspot terug. Het vuil is de vijver uit en dus op weg om zuurstofplanten te regelen.

Kort samengevat: nu afwachten of de nieuwe zuurstofplanten (en de aanwezige lissen) hun werk gaan doen. Zo niet, gaan we eens nadenken over een extern filter (met of zonder UV-C lamp). Hoe dan ook, zonlicht moet gewoon de bodem van de vijver kunnen bereiken voor de aanwezige planten.

VijverUniek, broedende zwanen  VijverUniek onderhoud

 

 

 

 

 

Update 9-5-2015

Vandaag tot de conclusie gekomen dat de nieuwe planten hun werk niet naar behoren doen, nog niet eerder helder kraanwater zo snel zien verkleuren naar een “vieze” bruine kleur. Verder is er weinig tot geen circulatie, een stuk of 30/40 goudvissen en plantenmandjes gevuld met aarde. Wél heeft de lelie voldoende tijd gehad om bladeren tot het oppervlak te krijgen en knoppen heb ik vorige keer gezien dus die gaat goed.

Plan van aanpak; we gaan een extern filter plaatsen voorzien van een UV-C lamp, het filter gaat een drukfilter worden. Voordeel daarvan is dat het filter niet direct naast de vijver geplaatst hoeft te worden, die kan makkelijk 5 meter verderop ingegraven worden zodat we alleen de deksel zien en het niet stoort in de tuin. De ingebouwde UV-C lamp gaat helpen het water helder te maken. Blijft er enkel over om de zoveel tijd het filter schoon te maken.

Pomp en waterornament aan de ene kant van de vijver, pomp van het filter aan de uiterst rechterkant, water door het filter en UV-C lamp en retour vijver aan de uiterst linkerkant. 3 á 4 watt per kuub inhoud voor de UV-C én de aanwezige plantenmanden te voorzien van vijvergrind ipv het vertroebelende vijveraarde … deze zomer is de vijver helder :)

Facebook
Twitter
Google+
Pinterest
YouTube