De afgelopen jaren zondermeer het meest besproken virus in de koi en vijverwereld.
Een virus wat al vele slachtoffers heeft veroorzaakt en tot op heden zo goed als niet te bestrijden is.
Door het opvoeren van de watertemperatuur kan men het virus tijdelijk een halt toe roepen, of de vissen die dit overleven in een later stadium nog voor besmettingen kunnen zorgen is (nog) niet helder.
Er wordt over de gehele wereld serieus onderzoek gedaan naar KHV en de bestrijding ervan.
Acute sterfte binnen enkele dagen is mogelijk, vaak ook zonder dat er uiterlijke kenmerken zichtbaar zijn.
Eventuele uiterlijke kenmerken kunnen zijn: overmatige slijmproductie, verlies slijmlaag, doffe kleur, “hangen”, wonden, verkleuring/afbraak kieuwen.
Bij openbaring van het virus gaat alles in sneltreinvaart en kan een sterfte van alle vissen in een vijver binnen enkele dagen plaats vinden.
Door de snelheid waarmee het virus toeslaat is het goed mogelijk dat de vissen sterven aan meerdere aandoeningen.
Besmetting vind plaats door het aankopen van reeds besmette vissen of besmet water wat in contact komt met uw vijverwater.
Denk hierbij aan het gebruik van schepnetten, bowls, koisokken.
Bij eventuele twijfel bied enkel laboratorium onderzoek uitsluitsel.
Binnen 2 dagen heeft u dan bericht of uw vis (vijver) besmet is met KHV.
Dit onderzoek kan alleen maar plaats vinden door het opofferen van een levende vis.
Voor uitgebreide KHV informatie naar onderzoek, keurmerk, meldingsplicht etc.
Bron: http://nvn-koi.nl
http://www.nvn-koi.nl/content/index.php?itemid=150&catid=5040&opencatid=5040&catgroup=5000
(c) Joop van Tol, auteur voor Nishikigoi Vereniging Nederland.
(c) Arik Diamant, foto’s van het Koi Herpes Virus.