Filters

Het filter; hét hart van uw vijver !

De meest gemaakte fout bij de aanschaf van een filter is dat men uitgaat van wat er op de verpakking staat, bv: geschikt voor 10.000 liter vijverwater …
Men gaat over tot aankoop om vervolgens na een bepaalde tijd erachter te komen dat het filter niet volstaat om de waterkwaliteit in uw vijver op orde te houden.
Hoe kan dit, het staat toch echt op de verpakking ?

Bij het aanschaffen van een filter moet men niet uitgaan van de vijverinhoud.
Natuurlijk is de vijverinhoud belangrijk voor het bepalen van welk filter goed is voor uw vijver, maar zaken als visbezetting en hoeveelheid te verwerken voer zijn veel belangrijker.
Immers moet het filter alle afvalstoffen verwerken van uw vissen en niet verteerd/opgegeten voer.
Hierbij gaat de gouden regel op: hoe groter het aanhechtingsoppervlak voor bacteriën, hoe hoger uw waterkwaliteit zal zijn en hoe gezonder uw vissen zijn.

Uiteindelijk draait het om 1 ding: een zo optimaal mogelijke stikstofkringloop te creëren.

In het kort houd dit in:

U voert uw vissen => (on)verteerd voedsel, vuil, plantenresten => afval => ammoniak (NH3/NH4) => Nitriet (NO2) => Nitraat (NO3) => opname door plantaardige eiwitten => u voert uw vissen etc, etc.

Voor een uitgebreide uitleg, zie: uitgebreide uitleg stikstofkringloop
Dit is artikel is geplaatst met toestemming van de auteur, voor toestemming tot publiceren neemt u contact op met: ginrin@zonnet.nl

Bij te weinig of een gebrek aan planten in uw vijver zal een filter de plek moeten innemen in de stikstofkringloop om uw vijver gezond te houden, lees: waterkwaliteit zo hoog mogelijk te houden.
Alleen op deze manier zullen uw vissen zich prettig voelen en goed ontwikkelen.

Facebook
Twitter
Google+
Pinterest
YouTube