Je vijver draait goed, voor je vissen en filter geldt hetzelfde en toch ga je je op een gegeven moment irriteren aan het schuim wat je ’s morgens aantreft in de vijver. Op dat moment komt een eiwitafschuimer in beeld. Door het gebruiken van een eiwitafschuimer voeg je een extra manier van filteren toe aan het systeem.
Het idee erachter is simpel: breng het vijverwater gecontroleerd in contact met lucht, hierdoor ontstaat er schuim en in dat schuim zitten weer allerlei afvalstoffen. Een gouden regel mbt een eiwitafschuimer is: maak de contacttijd van je vijverwater en lucht zo lang mogelijk en probeer zo klein mogelijke luchtbelletjes te krijgen.
Door het afvoeren van de (opgeloste) afvalstoffen verwijder je o.a. voedselresten, uitwerpselen, urine, zweefstoffen en kleurstoffen. Je vijverwater wordt er niet alleen helderder door, ook je filter hoeft zich minder in te spannen waardoor er minder pieken in de waterwaarden komen en uiteindelijk je gehele waterkwaliteit beter gaat worden.
Is de aanschaf van een eiwitafschuimer kostbaar ? Die kun je zo duur maken als jezelf wilt. Je kunt ze kant-en-klaar in de winkel kopen, maar ook net zo makkelijk zelf bouwen voor een fractie van wat ze in winkel kosten. Het internet staat vol met zelfbouwtekeningen van eiwitafschuimers. Ben je dus een klein beetje handig dan maak je je eigen eiwitafschuimer met wat pvc buis, wat bochten en een zuurstofpomp.
Op de afbeelding 2 schaaltjes met vijverwater uit dezelfde vijver: links het water uit de eiwitafschuimer en rechts het water rechtstreeks uit de vijver. Of het nut heeft om gebruik te maken van deze manier van filteren ? Zeker wel ! Het vijverwater mag er dan voor het oog helder uitzien, het bevat nog steeds veel (opgeloste) afvalstoffen die relatief “simpel” eruit te krijgen zijn.