Vijverpompen

Een pomp in uw vijver ?

Op de vraag wat voor uw vijver een geschikte pomp is, is eigenlijk geen antwoord mogelijk.
Het bepalen van de juiste pomp hangt van een aantal zaken af.
Zo zijn er in gravity systemen minder zware pompen nodig dan bij pompgevoedde systemen.
Een ander punt is het aantal bochten wat water door moet alvorens het in of uit een pomp gaat, elke bocht betekend immers tegendruk.
En zo zijn er nog een aantal zaken: moet het water ook door een UVC lamp, of door een verwarming, zit de retour onder/boven waterniveau, komt de pomp in de vijver of in droogopstelling te staan, etc etc.

Een duidelijke stelregel in het bepalen van de juiste pomp voor uw vijver is dat de complete vijverinhoud eenmaal per uur door het filter stroomt.
Hou hierbij rekening met alle zaken die drukverlies betekenen.
Op de verpakking van de pomp staat de opvoerhoogte, aan de hand van die opvoerhoogte minus alle zaken die drukverlies betekenen bepaald u wat voor u de juiste pomp voor uw vijver is.

Koop altijd een pomp die aansluit bij uw filter, zet geen dure “stroomvretende” druk/zwembad pomp op een pompgevoed systeem, voor deze systemen bestaan vuilwater pompen met grote waaiers en deze zijn stukken goedkoper in aanschaf en stroomverbruik.
Andersom kan bv. een beadfilter nooit zijn werk goed doen als er bv. een energiezuinige pomp op aangesloten staat, deze vijverpompen beschikken niet over voldoende druk die nodig is bij dit soort filters.(tenzij een kostbare pomp met heel veel overcapaciteit wordt aangeschaft)

Facebook
Twitter
Google+
Pinterest
YouTube