Meerkamer filter

Meerkamer filter; meestal zijn dit rechthoekige filters, aangeboden in diverse maten en met diverse filtermaterialen.
Belangrijk is de “vulling” van het filter, het aanhechtingsoppervlak voor bacteriën, let hier goed op voordat u overgaat tot aankoop.

De meeste meerkamer filters zijn uitgevoerd in polyester; bij de grotere filters is het zeer belangrijk dat het polyester dik genoeg is.
Wanneer de wanddikte te dun is zullen de wanden bol gaan staan of de tussenschotten kunnen losscheuren met alle gevolgen van dien..

De grootte en “vulling” van de filterkamers is van groot belang voor een goede filtratie.
Het vuile water moet voldoende contacttijd hebben in het filter, een te langzame doorstroming werkt averechts, een te snelle doorstroming maakt dat de bacteriën onvoldoende tijd hebben om hun werk te doen.
Het water zal in de filters met grotere kamers een langere contacttijd hebben zodat er voldoende contact is tussen de filtermaterialen en het te zuiveren water.
Het debiet van de pomp moet in verhouding staan tot het filter, anders gezegd: kies een pomp waarbij de doorstroming van het filter optimaal is !
Een zo krachtig mogelijke pomp hoeft dus niet altijd de beste optie te zijn, elk filter heeft zijn optimale doorstroming per uur .
Bij de keuze van de pomp is dit, samen met de opvoerhoogte die de pomp zal moeten overwinnen van groot belang .
Houd hierbij in gedachten dat uw gehele vijverinhoud éénmaal per uur door het filter stroomt.

Zogenaamde “upflow”- systemen, waarbij het water door middel van dubbele tussenschotten opwaarts door de filtermaterialen gestuurd wordt zijn absoluut aan te raden!
Het vuil blijft in deze filters achter op de bodem, waardoor het biologisch gedeelte van uw filter minder belast wordt en zich meer kan concentreren op het langsstromende water.
Beluchting aanbrengen in de tussenschotten is zeer aan te raden, zonder beluchting zal uw filter stukken minder presteren, de bacteriën werken veel beter als ze belucht worden.

Elke kamer dient voorzien te zijn van een slib- of vuilaflaat.
Deze aflaten sluit men aan op het riool of wanneer deze hoger gelegen is een vat met daarin een dompelpomp met vlotter.
De bodem van elke filterkamer dient bij voorkeur taps toe te lopen naar de aflaat.

Een meerkamerfilter kan gevuld worden met verschillende materialen al naar gelang de persoonlijke voorkeur.
Ons advies is altijd te kiezen voor materialen met een zo groot mogelijk aanhechtingsoppervlak voor bacteriën.

De meest gebruikte opstelling is borstels in de eerste kamer, filtermatten ( Japanse of Matala) in de tweede en filtersubstraat (alfagrog-lithaqua enz.) in de derde kamer.
Zo worden deze filters ook regelmatig aangeboden als kant-en-klare set.
Denk ook eens aan het aanhechtingsoppervlak, dit kan veel groter gemaakt worden door het substraat te vervangen door bv. een kamer gevuld met bewegend bed.
Gebruik nooit een bewegend bed in de laatste kamer van uw filter !
De reden hiervoor is dat het bewegend bed dusdanig veel zweefvuil produceert dat uw vijver nooit helder wordt.
Verstandiger is het om het bewegend bed voor een laatste kamer, gevuld met bv. matten te gebruiken, de matten vangen het zweefvuil weer af dan.

Voor alle meerkamer filters geldt dat ze allen beter presteren als men ervoor een vortex plaatst.
Deze zal het meeste vuil afvangen, waardoor er veel minder vuil in uw filter terecht komt en deze beter zijn werk zal doen.

Facebook
Twitter
Google+
Pinterest
YouTube